Eмисия новини
от 11.00 часа

Парламентарната комисия по енергетика обсъжда цената на индустриалния ток

Снимка: Ани Петрова, БНР

Парламентарната комисия по енергетика ще обсъжда следобед състоянието на свободния пазар на ток след поредното недоволство на работодателски организации за рекордно поскъпване на електричеството на борсата. Те обвиниха НЕК в монопол в търговията на електричество. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посъветва индустриалците да сключват дългосрочни договори и отговори, че електроенергийната борса работи много добре.

Случващото се на пазара не е нормално, коментира пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков:

“Ако сравним цените от последните дни с тези от една година назад по същото време, виждаме, че има значителен ръст повече от 2,5 пъти, което ще унищожи индустрията в България. Виждаме, че или механизмът, по който борсата прави цените, не отговаря за мащабите и характеристиките на нашия пазар, или има пазарни манипулации“. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от