Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ани Любенова: Трябва преоценка на цялостната политика по отношение на наркотиците

Снимка: ОД на МВР - Видин

„Необходима е преоценка и преосмисляне на цялостната политика по отношение на наркотиците в глобален мащаб“. Това каза пред БНР Ани Любенова от Фондация „Инициатива за здраве“.

Към хората, употребяващи наркотици, е необходимо да се насочат повече здравни интервенции и модерни подходи за преодоляване на зависимостта, смятат експертите. Хората, които се лекуват по метадоновата програма, която се финансира от държавата, се притесняват къде ще бъде преместена тя и дали ще получат същата услуга.

„Крайно време е политиката по наркоманиите да се насочи към здравните нужди на хората, употребяващи наркотици, както и върху намаляване на вредите, а не единствено фокусът да бъде върху наказателните мерки. В тези промени трябва да се включи и финансовият аспект на проблема със зависимостите, като се насочат средства от наказателната система към здравната“, посочи още Любенова в предаването „12+3“.

Пета поредна година Фондацията се присъединява към алтернативна кампания – Световен ден за действие „Подкрепи, не наказвай“.

Според Ани Любенова средствата, които се отделят за лечение на наркозависимости, са едва 15% от това, от което имат нужда наркозависимите.

„Стигмата по отношение на хората, употребяващи наркотични вещества, се задълбочава. И нищо ново и прогресивно не се внедрява като политики, независимо от добрите европейски практики", посочи Любенова.

За „Хоризонт“ от Министерството на здравеопазването отговориха, че програмите за лечение с агонисти и агонисти антагонисти на лица, зависими от опиониди, са към Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, и че към момента няма окончателно решение къде ще бъде преместена програмата. Оттам уверяват, че няма проблеми за лекуващите се пациенти. До момента на осигуряване на условия за ново място те ще продължат да се лекуват, както и досега. Не се предвижда прекъсване или спиране на лечебния процес. По въпроса за частните практики по метадоновата програма от МЗ уточняват, че ако отговарят на закона, няма проблем да работят. По данни на министерството има издадени разрешения за 1275 места за безплатно лечение на пациенти и за 3239 пациенти лекарственият продукт метадон се осигурява безплатно. От тези бройки 195 са незаетите места за безплатно лечение на пациенти и 699 за осигуряване на лекарствен продукт.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени