Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рос Перо, двукратен независим кандидат за президент на САЩ, почина на 89 години

Рос Перо, бивш кандидат за президент на САЩ, почина на 89 години
Снимка: Ройтерс

Рос Перо, който два пъти участва като независим кандидат за президент на САЩ, почина на 89-годишна възраст, съобщава във вторник The Dallas Morning News.

Говорителят на семейството Джеймс Фулър заяви, че Перо е починал рано тази сутрин.

Колоритният милиардер от Тексас Рос Перо беше известен бизнесмен, който се издигна от бедността в епохата на Депресията, за да стане един от най-богатите хора в страната като основател на гиганта за компютърни услуги Electronic Data Systems Corp. В продължение на последните пет месеца обаче той се бореше неуспешно с левкимия, посочва далаския вестник.

Рос Перо е известен с двете си участия като независим кандидат за Белия дом през 1992-а и през 1996-а година.

През 1992 година Перо се впусна в президентската кампания като независим кандидат, предизвикващ републиканския президент Джордж Буш - старши и демократа Бил Клинтън. Когато Перо успя да привлече почти 19% от вота на американците, което беше най-големият процент в президентска битка в САЩ за трети участник от 80 години насам, републиканците го обвиниха за поражението на Буш старши. Тогава президентът страна Бил Клинтън.

Рос Перо основава Electronic Data Systems Corp. през 1962-а година и в последствие продава контролния пакет на компанията на General Motors за цели 2,5 млрд. долара през далечната 1984-а година.  По-късно той основа и компания -  Perot Systems Co.

През април 2019-а година списание "Форбс" оцени състоянието на Рос Перо на 4,1 млрд. долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна