Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на малката Габи осъдиха МЗ и НЗОК за отказ на лечение в чужбина

Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването са осъдени на 100 000 лева за отказано лечение на починалото от левкемия петгодишно момиче Габи. 

Решението е на Административен съд - Пловдив, който повторно разгледа делото, заведено от родителите на момичето. Преди 3 години друг състав на съда също осъди министерството и съществуващия тогава Фонд за лечение на деца да обезщетят родителите, но решението беше отменено от Върховния административен съд. При повторното разглеждане на делото магистратите  приеха, че солидарна отговорност носят министерството и здравната каса, която е правоприемник на закрития Фонд за лечение на деца.

Детето е страдало от остра лимфобластна левкемия, която веднъж е била вкарана в ремисия, но след това рецидивира. Започва нова химиотерапия, като целта е детето да бъде вкарано пак в ремисия за да се осъществи трансплантация на стволови клетки. На 13 април 2011 г. Общественият съвет към Фонда за лечение на деца отказва подпомагане на момиченцето за трансплантация в чужбина, с мотив, че семейството има и по-голяма дъщеря, съвместима с детето. 

Едва след набиране на пари от дарения и след като семейството е заминало за Италия, състоянието на Габи за кратко се стабилизира, но през 2012 г. момиченцето е починало. Според Комисията за защита от дискриминация и съда детето е дискриминирано, тъй като му е отказано лечение в чужбина, защото е имало съвместим донор от семейството и лечението е можело да се извърши в България. По същото време Фондът за лечение на деца е изпратил друго дете със същата диагноза за лечение в чужбина, но с мотив, че то няма фамилно съвместим донор.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна