Eмисия новини
от 10.00 часа

ЕЦБ сигнализира за нови стимулиращи мерки по време на юнското си заседание

Висшите членове на Европейската централна банка сигнализираха по време на тяхната среща през юни, че скоро ще обмислят инжектирането на нови стимулиращи икономиката на еврозоната мерки в светлината на слабите данни за инфлацията и нарастващата глобална несигурност.

В протокола от последното заседание се посочва, че представителите на ЕЦБ са готви да действат в подкрепа на експортно-ориентираната икономика в региона чрез намаляване на основния лихвен процент на банката, който в момента е определен на -0,4%, или посредством възобновяване на програмата за закупуване на облигации за 2,6 трлн. еро, известна като "количествени улеснения".

"Имаше широко съгласие, че в светлината на засилената несигурност, която вероятно ще продължи и в бъдеще, Управителният съвет на ЕЦБ е необходимо да бъде в готовност да облекчи още повече позицията си по отношение на паричната и лихвена политика, като за целта адаптира всички свои налични финансови инструменти", се казва в оповестения в четвъртък протокол от юнското заседание на централната банка. Мерките, които трябва да се вземат предвид, включват намаляване на лихвените проценти и нови покупки на облигации.

През последните седмици водещите централни банки изместиха фокуса си върху намаляване на лихвените проценти на фона на продължаващото напрежение в международната търговия и слабостта на ключови нововъзникващи пазари като Китай.

В сряда председателят на Федералния резерв Джером Пауъл намекна пред финансовата комисия на Конгреса, че централната банка на САЩ може да намали лихвените проценти още в края на този месец (на заседанието си на 30-и и 31-ви юли).

Междувременно инвеститорите наблюдават отблизо и сигналите за това, колко агресивно ЕЦБ би могла да последва Федералния резерв. Шефът на ЕЦБ Марио Драги разочарова инвеститорите след последното заседание на централната банка през юни, като предположи, че икономиката на еврозоната би трябвало да продължава да отслабва, преди банката да предприеме нови стимулиращи мерки.

Оттогава насам обаче Драги втвърди своя тон, сигнализирайки, че предстоят нови стимулиращи мерки, ако икономическите перспективи не се подобрят. Не беше ясно обаче, дали останалата част от управителния съвет на ЕЦБ ще подкрепи подобен ход.

Представеният днес протокол от това заседание обаче показва, че и останалите членове на банката са на подобно мнение, като те са дълбоко загрижени, че глобалната несигурност ще се отрази върху икономиката на еврозоната за още известно време.

Централните банки също така подчертаха понижението на пазарните очаквания за бъдещите темпове на инфлация, които спаднаха "близо до предходните дъна, отбелязани през септември 2016-а година". Тогава ЕЦБ използва това отслабване на инфлационните очаквания, за да оправдае агресивни мерки за стимулиране.

"Инфлацията все още се очаква да достигне едва 1,6% през 2021 година, което ще означава, че тя ще продължава да изостава от целевото ниво на централната банка от малко под 2%", се посочва в протокола от юнското заседание, като се допълва: "Затова беше счетено за важно управителният съвет да демонстрира решимостта си да действа и да се подготви допълнително за неблагоприятни непредвидими обстоятелства в предстоящия период".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от