Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от британски университети стажуваха в социални центрове и старчески домове в община Велико Търново

Социален дом
Снимка: Мирослав Гетов

17 студенти, изучаващи психология и криминалистика в британски университети, проведоха едномесечен стаж в детските социални центрове и двата старчески дома в община Велико Търново.

Студентите са от пет британски университета. Имаха лекционни курсове във Великотърновския университет и един месец стаж в 10 социални центъра в община Велико Търново. 

„Българските социални институции са по-отворени за външни хора, отколкото във Великобритания и родината ми“, сподели бразилецът Венисиас де Соуса:

„Тук в България се запознах с деца, които бяха много по-млади от мен, но бяха много по-смели от мен. Те се усмихваха и гледаха високо към небето с надежда“.

Целта е студентите да придобият практически знания, защото за първи път влизат в социални домове, посочи деканът на Философския факултет доц. Милена Бръчкова и поясни за темите на обучението:

„Психологическа работа с деца с обучителни трудности, психологическа подкрепа на семейства на деца с увреждания, арт терапия при деца в риск“.

Такива стажове за чуждестранни студенти у нас се провеждат само в община Велико Търново. В понеделник идва втората група британски студенти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна