Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското икономическо министерство предупреди за по-слаб растеж през второто тримесечие

Индустриалната активност на Германия продължава да бъде мудна, а последните данни сочат забавяне на растежа и в сектора на услугите, съобщи в понеделник германското министерство на икономиката, добавяйки, че най-голямата икономика в Европа ще отбележи обща слабост през второто тримесечие на годината.

"След онова, което се очертава като слабо развитие през второто тримесечие, силите на икономическия подем могат да станат по-забележими отново през следващите месеци, ако обаче външната среда се уталожи", се посочва в редовния месечен доклад на министерството.

Икономическото министерство обаче добави, че продължава да има значителни рискове, свързани с търговските конфликти, очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз и наличното геополитическо напрежение.

Индустриите, засегнати от глобалната несигурност, са услугите, строителството и най-вече производството, където през май беше отчетен спад на новите промишлени поръчки, се посочва в последния месечен доклад.

Освен това непроменените данни за безработицата и по-бавното нарастване при разкриването на работни места показват наличието на по-слаб икономически растеж.

Преди около месец Бундесбанк представи своя последен ежемесечен доклад, в който централната банка на Германия прогнозира, че водещата европейска икономика може да се сви през второто тримесечие, тъй като ще избледнеят еднократните позитивни ефекти, които бяха в основата на изненадващо добрия растеж в началото на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна