Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитът за преплуването на Бургаския залив ще е на 17 юли

Цанко Цанков е готов да постави рекорд, като преплува Бургаския залив.
Снимка: bgswim.com

В сряда (17 юли) точно в 06:00 часа ще бъде даден стартът на най-дългото плуване в историята на Черно море. 31-годишният българин Цанко Цанков ще направи опит за първия рекорд по преплуването на Бургаския залив. 

Дистанцията от нос Емине до Маслен нос е точно 44 километра и 702 метра. До момента няма регистрирано плуване на такова разстояние от всички държави, които имат граница на Черно море. 

"Има леко напрежение, което е нормално, защото моментът наближава и все повече мисля за детайлите около плуването. Ходих до мястото, където ще стартирам и избрах позицията. Точно под военната база на нос Емине има малък залив и лодката ще ме остави на метри от брега. Знаете, че всичко се прави според правилата на FINA (Световната плувна федерация) и на LEN (Европейската плувна лига), което означава началото да бъде дадено от сушата и след звуков сигнал се влиза в морето. Самият финал ще бъде под кръста на Маслен нос до Созопол. Някъде около 12 часа ще бъда във водата. Две лодки на бреговата охрана ще ме съпровождат през цялото време, като на тях ще бъде целия ми екип от лекари, треньор и журналисти, които ще заснемат цялото плуване", каза Цанков, цитиран от БТА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна