Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват сигнал за изтичане на данни от НАП

| обновено на 15.07.19 в 19:58
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Екипи на ГДБОП и ДАНС ще работят цяла нощ, за да установят дали е имало хакерска атака срещу сървърите на НАП. Източници на "Хоризонт" от службите заявиха, че не може да се каже с категоричност имало ли е източване на информация, както и какво точно е станало.

Сигналът идва след писмо, което анонимни хакери изпращат до няколко медии и институции у нас. В него са публикувани данните на голям брой хора в страната.

Анализ на изнесените данни сочи, че става дума за информация от НАП. Хакерите твърдят, че са успели да пробият сървърите на Агенцията.

Случаят се проверява от екипи на МВР и ДАНС, в частност ГДБОП.

Източници на "Хоризонт" обясниха, че вероятно има изтичане на данни и то е сериозно, но не се ангажираха с твърдения дали става дума за хакерска атака, или проникването в системата на НАП е от вътрешен компютър.

Проверките ще продължат до утре сутринта, а след като приключат, вероятно ще бъде дадена повече информация.

По неофициална информация част от източените данни са стари, но има и актуални списъци на хора. Не може обаче да се каже колко е точният брой на хората, чиито данни са източени от НАП.

Най-рано утре сутринта ще е ясно дали има пробив в системата, обяви за "Хоризонт" говорителят на НАП Росен Бъчваров.

„Към момента аз не мога да потвърдя или отхвърля версията, че конфиденциални данни са били изложени на неоторизиран достъп. В момента, в който отговорим на този въпрос – помагат ни много задълбочено специализираните охранителни служби – ще оповестим“, каза той.

По-рано днес на електронната поща на определени медии е получен линк, от който може да се изтеглят файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите.

Извършва се проверка дали данните са реални.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна