Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разширяване на търговския излишък на еврозоната през май след отскок на износа

Снимка: Ройтерс

Търговският излишък на еврозоната се разшири рязко през май благодарение на отскок на износа при свиване на вноса, показват данни на Евростат.

Според европейската статистика търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се разшири през май до 20,2 млрд. евро от 15,7 млрд. евро през април и очаквания за по-скромно повишение до 17,5 млрд. евро.

Износът нарасна спрямо април с 1,4%, докато в същото време вносът се сви на месечна база с 1,1 на сто.

На сезонно-некоригирана база търговският излишък в рамките на еврозоната се увеличи през май до 23,0 млрд. евро от 16,9 млрд. евро година по-рано, тъй като износът нарасна на годишна база със 7,1% до 203,4 млрд. евро, докато вносът се повиши 4,2% до 180,3 млрд. евро.

В рамките на целия Европейския съюз търговският баланс спрямо останалия свят също излезе на излишък през месец май от 7,8 млрд. евро спрямо излишък за едва 400 млн. евро през май 2018-а година, като износът на стоки от ЕС нарасна на годишна база с цели 10,7%, докато вносът в съюза се повиши с 6,1%.

В същото време търговският излишък на ЕС със САЩ се увеличи през първите пет месеца на 2019-а година, докато дефицитът с Китай се разшири, като данните на Евростат могат да допринесат за нарастване на глобалното търговско напрежение.

Излишъкът на ЕС спрямо САЩ нарасна през периода януари - май до 62,1 млрд. евро от 55,4 млрд. евро точно година по-рано, докато дефицитът с Китай за първите пет месеца на 2019-а се разшири до 76,7 млрд. евро от 69,2  млрд. евро.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.