Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на печалбата на JP Morgan с 16% при спад с близо 6% на Goldman Sachs

Печалбата на банката JPMorgan Chase & Co се увеличи през второто тримесечие с 16% спрямо годината по-рано, тъй като по-високият нетен лихвен доход и данъчна печалба успяха да компенсират повече от достатъчно по-слабата активност на поделението ѝ за търговия.

Нетната печалба на най-голямата американска банка нарасна до 9,652 млрд. долара, или $2,82 за една акция, спрямо 8,316 млрд. долара, или $2,29 за акция през второто тримесечие на 2018-а година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за печалба в размер на $2,50 за акция.

В същото време нетните приходи на JP Morgan се увеличиха през последното тримесечие с 4% до 29,566 млрд. долара, надвишавайки осреднената прогноза на Уолстрийт за приходи в размер на 28,84 млрд. долара.

В основата на по-добра от очакваното печалба стои нарастването със 7% на нетния лихвен доход до 14,5 млрд. долара, докато нелихвеният доход се увеличи с едва 2% до 15,0 млрд. долара. Заделените провизии за кредитни загуби пък се свиха с 5% до 1,1 млрд. долара.

Подобно на представения ден по-рано финансов отчет на Citigroup JP Morgan също отчете спад с 3% на приходите от пазарите с фиксиран доход и понижение с 12% на приходите от пазарите на акции.

"Продължаваме да виждаме позитивен импулс при потребителите в САЩ - здрави нива на потребителско доверие, стабилно разкриване на работни места и увеличаване на заплатите, като всичко това се отрази на нашите финансови резултати", заяви главният изпълнителен директор na JP Morgan Джейми Даймън.

Според него намаляването на печалбата на корпоративното и инвестиционно банкиране с 8,2% до 2,94 млрд. долара се дължи на малко по-високата глобална макроикономическа и геополитическа несигурност.

Въпреки по-добрите финансови резултати акциите на JP Morgna Chase се понижават с близо 1,5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт.

На другия полюс са акциите на Goldman Sachs, като те нарастват на извънборсовата търговия с над 1%, въпреки че голямата американска банка отчете спад на печалбата и на приходите си през второто тримесечие, но тези понижения бяха по-скромни от очакваното. В същото време GS увеличи раздавания дивидент с цели 47%.

Нетната печалба се сви през второто тримесечие с 5,6% до 2,20 млрд. долара, или до $5,81 за акция, от 2,35 млрд. долара, или $5,98 за една акция година по-рано, но при очаквания за още по-силен спад на печалбата до $ 4,89 за акция.

В същото време общите приходите на GS се свиха с 2% до 9,46 млрд. долара, но при осредни прогнози на Уолстрийт за доста по-силен спад до 8,84 млрд. долара.

Приходите от институционални клиентски услуги се свиха с 2,6% до 3,48 млрд. долара въпреки нарастване на приходите от търговия с акции с 6,1% до 2,01 млрд. долара. Приходите от инвестиционно банкиране пък се понижиха с 8,9% до 1,86 млрд. долара.

Банката Goldman Sachs обяви, че е увеличила с цели 47% раздавания дивидент до $ 1,25 от $ 0,85 за една акция, като новият дивидент ще бъде платен на акционерите на 27-и септември.

Банката Wells Fargo пък отчете ръст на нетната печалба с 24,6% до 6,21 млрд. долара, или по $1,30 за акция, спрямо 5,2 млрд. долара, или $ 0,98 за една акция година по-рано, докато прогнозите бяха за по-скромно повишение на печалбата към $ 1,17 за акция.

Приходите на банката останаха без промяна на ниво от 21,6 млрд. долара при очаквания за спад до 20,9 млрд. долара.

Акциите на Wells Fargo се понижава с 0,4% на извънборсовата търговия на Уолстрийт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна