Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добри от очакваното финансови резултати на банката Citigroup през второто тримесечие

Голямата американска банка Citigroup отчете по-добри от очакваното печалби и приходи през второто тримесечие на годината.

Нетната печалба на третата по големина банка в САЩ нарасна с близо 20% до 4,80 млрд. долара, или с $ 1,95 на акция, спрямо 4,49 млрд. долара, или $ 1,63 на акция за същия период на 2018-а година и при осреднена прогноза на Уолстрийт за печалба от $ 1,81 за една акция.

Данните за второто тримесечие включват еднократна печалба от 12 цента на акция, която е свързана с инвестиция в компанията за електронна търговия TradeWeb.

В същото време общите приходи на Citigroup се увеличиха през второто тримесечие с 2% до 18,75 млрд. долара при осредни очаквания за приходи в размер на 18,5 млрд. долара.

Приходите само от лихви се повишиха с 2% до 11,95 млрд. долара - малко под прогнозните 12,03 млрд. долара, докато тези от потребителското банкиране нараснаха с 3% до 8,51 млрд. долара при очаквания за 8,58 млрд. долара. Приходите от институционални клиенти на банката пък се повишиха слабо до 9,72 млрд. долара от 9,70 млрд. долара преди година и очаквания за 9,61 млрд. долара.

Банката Citgroup продължи да добавя заеми и депозити през последното тримесечие, разсейвайки опасенията, че по-слабите икономически перспективи могат да навредят на способността на потребителите да вземат заеми.

Общият размер на кредитите в третата най-голяма банка по активи в САЩ нараснаха с 3% до 689 млрд. долара, а депозитите се увеличиха с 5% до 1,05 трлн. долара, изключвайки флуктуациите на валутните курсове.

Приходите от търговията на книжа с фиксиран доход обаче спадна с 4%, а от търговията с акции - спад с 9%.

Ръководителите на водещи американски банки предупредиха преди време , че приходите от търговия ще бъдат засегнати от спада в дейността на клиентите поради нарастващите търговски напрежения и несигурността около планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Управлявахме успешно в една несигурна среда чрез изпълнение на нашата стратегия и като показвахме дисциплинирани разходи, кредитиране и управление на риска“, заяви главният изпълнителен директор на Citi Майкъл Корбат.

Базираната в Ню Йорк Citigroup е първата голяма банка, която представи финансовия си отчет за второто тримесечие. По-късно тази седмица ще бъдат представени отчетите и на други водещи американски банки като JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. и Goldman Sachs Group Inc.

След представения по-добър от очакваното отчет, акциите на Citigroup поскъпват с над 1% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, достигайки 9-месечен връх около 72,90 долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!