Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е доволна от избора на новия председател на ЕК

ЕС и НАТО поздравиха Урсула фон дер Лайен

| обновено на 17.07.19 в 01:27
Новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германската кацлерка Ангела Меркел са политически съюзници
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Отдаден и убеден европеец, който ще се заеме с голяма енергичност с предизвикателствата пред Европейския съюз!". Така германският канцлер Ангела Меркел определи новоизбраната председателка на Европейската комисия.

"Днес губя министър, но същевременно печеля нов партньор в Брюксел", каза още Меркел. А външният министър в коалиционното й правителство - социалдемократът Хайко Маас, изрази задоволство, че Фон дер Лайен е обещала да работи за обединен и силен Европейски съюз и й обеща да работят заедно за изпълнението на тези цели.

"Време е да погледнем напред, защото светът няма да чака Европа", написа Хайко Маас в "Туитър".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздравиха министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен за избирането й за председател на Европейската комисия, съобщава ТАСС.

В "Туитър" Столтенберг посочи, че дълбоките й познания за НАТО, получени на поста министър на отбраната на Германия, ще бъдат полезни в по-нататъшното сближаване на Европа и Америка.

Доналд Туск подчерта, че Фон дер Лайен е "най-достойният кандидат за този пост".

Поздравления към Урсула фон дер Лайен отправиха и ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини и и.д. премиер на Белгия Шарл Мишел, който от 1 ноември ще замени Доналд Туск на поста председател на Европейския съвет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна