Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фед: Икономическите перспективи остават позитивни въпреки широко разпространените тревоги за търговията

Американската икономика продължи да расте със "скромни" темпове през последните седмици, като потребителите продължиха да харчат и преобладава "като цяло положителна" икономическа перспектива, дори в условията на трудностите, причинени от търговската политика на САЩ, съобщи Федералният резерв в сряда в редовния си икономически доклад, известен като "Бежова книга", съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

"Перспективите като цяло са положителни за следващите месеци с очаквания за продължаващ сдържан икономически растеж въпреки широкоразпространените опасения за възможно отрицателно въздействие на свързаната с търговските напрежения несигурност", се казва в доклада.

В същото време заетостта в САЩ продължава да се разширява и "трудовият пазар остава затегнат, като фирмите в страна изпитват трудности при попълването на отворени позиции".

"Бежовата книга" обобщава състоянието на икономика, която до голяма степен е в добра форма преди срещата на ФЕД на 30-и и 31-ви юли, на която се очаква централната банка да намали лихвените ставки. Очевидната сила американската икономика всъщност накара някои членове на Фед да поставят под въпрос дали изобщо е необходимо намаляване на лихвения процент още в края на този месец.

Компаниите посочват потребителските разходи като силна страна, въпреки стагнацията при продажбите на автомобили. Трябва да се има предвид, че по-рано тази седмица беше отчетен стабилен ръст на продажбите на дребно през юни за четвърти пореден месец.

Предприятията в туристическата индустрия също като цяло са оптимистични. Промишлените предприятия обаче продължават да изразяват загриженост относно несигурността около търговските преговори. Фирмите продължават да се оплакват от недостиг на работници.

В доклада на Фед също така се посочва, че инфлационният натиск върху цените беше малко по-слаб от предходния отчетен период, докато заплатите нарастваха със сдържани до умерени темпове.

Мнозина компании изразяват оптимизъм за бъдещето, въпреки че продължават да държат под око текущите търговски преговори.

Като цяло новата "Бежова книга" би трябвало да увери членовете на Фед, че има малка опасност икономиката на САЩ да изпадне в скоро време в рецесия.

Въпреки стабилната икономика обаче, председателят на Фед Джером Пауъл сигнализира през миналата седмица пред Сената и Конгреса на САЩ, че централната банка е готова да намали лихвените проценти - може би още на следващото заседание в края на месеца - поради опасения, че забавянето на световния растеж и търговските напрежения могат да има вътрешен последствия за американската икономика.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

„Лафка“ спира работа

публикувано на 23.02.20 в 21:01