Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КНСБ предложи въвеждането на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата

| обновено на 19.07.19 в 17:42
Кръгла маса на тема "Данъчната система в България: тенденции, предизвикателства, възможности" се проведе в сградата на КНСБ. На снимката: президентът на КНСБ Пламен Димитров
Снимка: БТА

КНСБ предлага хората, които работят на минимална работна заплата, да не бъдат данъчно облагани. Според синдиката България е сред петте страни в Европа с най-висока данъчна тежест върху минималния доход от труд - близо 30%.

За да се свият разликите между най-бедните и най-богатите българи, КНСБ предлага още данък „богатство“ за всички спестявания над един млн. лв.

„Размерът на необлагаемия минимум смятаме, че трябва да бъде равен на една минимална работна заплата и да се приспада от всеки доход в България, което ще направи на годишна база всеки работещ – 732 лв. в джоба му повече в годината, отколкото сега“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на кръгла маса за данъчната система, организирана от синдиката.

КНСБ предлага още данъчни облекчения за младите семейства, сред които безлихвени кредити за жилище и още:

“Ние казваме 24 хил. лева в България за младите семейства докато съберат тези пари да ас нулеви облаганията. Да се даде истински тласък на това хората да видят, че има реална политика“.

От КНСБ предлагат още данък „богатство“, който да обложи с 2% всички спестявания над 1 млн. лв:

“И то въведен само забележете, ако има съгласие в обществото за най-високите спестявания само“.

А бизнесът демонстрира съгласие с повече мерки Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал коментира:

„Ние дадохме съгласие за такъв данък преди 10 години. По време на кризата и от анализите, които направи Министерство на финансите установи, че ще изхарчи повече пари да го събере, отколкото пари ще събере с този данък. Заслужава да се обмисли предложението за семейното подоходно облагане, защото ние всяка година губим над 45 хил. души на пазара на труда“, каза Велев.

Пламен Димитров обясни, че КНСБ организира дебата, защото:

„Ние искаме само да провокираме дебата в някои направления, в които сме убедени, че са нужни - стимулиране на допълнителни инвестиции и естествено, през другите механизми, намаляване на неравенствата и създаването на допълнителни стимули, освен увеличението на доходите, допълнителни стимули, в това число и финансови, младите семейства да остават тук, да работят, да раждат деца и да се опитаме да си запазим не само държавата, а и бъдещето ѝ“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от