Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 по Рихтер край Атина

| обновено на 19.07.19 в 17:54
Отломки, паднали от изоставена сграда по време на земетресението в Атина.
Снимка: БГНЕС

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер бе регистрирано днес край Атина, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Епицентърът на труса е бил на 23 километра северозападно от гръцката столица и на дълбочина 12 километра.

Не спират вторичните трусове след първото земетресение от 5,2 по Рихтер. Продължителността на първия трус е била 15 секунди според сеизмолозите. Регистрирани са още няколко вторични труса с по-слаб магнитуд. Те са с различен по сила магнитут, но по-слаби от първия трус.

Сеизмолозите все още не могат да гарантират, че в следващото денонощие вторичните трусове ще са слаби. Препоръчват хората да не изпадат в паника, но да са внимателни.

Жителите и туристите в Атина, които останаха часове навън след първия трус, се прибраха в домовете си. Други потеглиха към брега на морето.

Властите са в пълна готовност да окажат помощ. Пожарни има в районите близо до епицентъра. Армията също е в готовност за помощ, ако се наложи. Превантивно дежурят още няколко болници в Атина.

Възстановяват електрозахранването в райони  в близост до епицентъра.

Въпреки силното земетресение, материалните щети са ограничени. Срутиха се само необитаеми стари сгради в Атина и Пирея. Няма информация за пострадали

Земетресението е усетено в голяма част от континентална Гърция.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени