Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Врачанският митрополит ще участва в детска будителска работилница, посветена на Св. Софроний Врачански

Снимка от първата будителска работилница, която се проведе на 08.07.2019 година в Регионална библиотека - Враца.
Снимка: Регионална библиотека - Враца

Врачанският митрополит Григорий ще участва в будителска работилница за деца, посветена на Св. Софроний Врачански. Тя се провежда в регионалната библиотека във Враца.

През лятото с благословението на митрополита библиотеката организира три будителски работилници за детско творчество. Ателиетата имат за цел да подпомогнат децата да подготвят своите творби за участие в конкурса, посветен на небесния покровител на епархията. Конкурсът е за литература и изобразително изкуство и е на тема „Св. Софроний Врачански - ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето“.

„Ще участвам в конкурса. Подготвям портрет на св. Софроний. Когато го завърша в цялостен вид ще го предам“, каза момиче от Враца.

Конкурсът се организира по инициатива на Врачанската митрополия съвместно с областната управа и Регионалното управление на образованието.

Поводът за конкурса са три годишнини, свързани със св. Софроний Врачански. Тази година се отбелязват 280 години от рождението му, 225 години от ръкоположението му за епископ и 55 години от канонизацията му за светец.

Първата будителска работилница отвори врати на 8 юли. Последното ателие ще се състои на 5 август. Крайният срок за участие в конкурса, посветен на светеца-будител и закрилник на епархията, е 1 септември.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от