Децата от 3 клас на 75-о училище „Тодор Каблешков“ във „Факултета“ се справят и с българския, и с ромския език

През тази седмица отбелязахме Международният ден на майчиния език. Този ден е въведен по инициатива на международната организация на Обединените нации за култура и наследство ЮНЕСКО през 1999 г.. Причината за появата на празника на майчиния език и..

публикувано на 25.02.24 в 08:01
Киев, Украйна - 2024 г.

История от Киев: Свещеникът Андрий – войната му отне стиховете, но не и светлината

В деня, когато се навършват две години от пълномащабната война на Русия срещу Украйна , ще отидем до украинската столица Киев , за да потърсим доброто. Въпреки че инвазията потопи в мрак страната, един уличен художник и свещеник отказва да..

публикувано на 24.02.24 в 19:50

"По дрехите посрещат, по ума изпращат" по японски

Мураками също има общо с "Оскар"-ите, тъй като филмът "Карай колата ми", който спечели награда та за чуждоезичен филм през 2022 г., е по негов разказ . В историята са замесени едни от любимците му – "Бийтълс"...

публикувано на 23.02.24 в 13:47
Одеса, февруари 2024 г.

"Сцени от един отложен живот" – документална поредица на програма "Христо Ботев" за войната в Украйна

Пет поредни съботи от 18.30 часа по програма "Христо Ботев" ще бъде излъчена поредицата "Сцени от един отложен живот" . "Отложен живот" е израз на една от героините в репортажите. Той е вдъхновил заглавието на поредицата, обясни единият..

публикувано на 23.02.24 в 11:04

Двама реабилитирани зависими с личната си история: Мислехме, че сме на върха на света!

Отдавна философията, науката и религията разглеждат човешкото тяло като единство на дух и материя . Отдавна търсят връзката между тях. Отдавна търсят пътя на щастието в синхрон между двете. Вече знаем, че "връзката" между физическото и умственото..

публикувано на 20.02.24 в 08:41

"Обичам Пижо и Пенда" - мартенички от сърце

32 социални институции за деца и възрастни във Велико Търново започнаха с благотворителните си продажби на мартеници. Да спазим традицията, да подкрепим българското срещу китайската ширпотреба за мартеници, казват жените от общинската организация на..

публикувано на 20.02.24 в 06:44

Родственик на Левски: Моята мисия е да запазя и да предавам истината за Апостола

Карлово отдава почит към живота и делото на Апостола на свободата. 151-вата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана с митинг–поклонение на едноименния площад. Традиционната възпоменателна церемония се състоя снощи, а през целия ден..

публикувано на 19.02.24 в 09:30

Деца опознават Левски в занимателни беседи, полагат клетва

Образователният център към Историческия музей в Търговище за втора поредна година отвори врати за ученици от първи до четвърти клас , които искат да научат повече за Апостола на свободата. Тази година има два пъти повече записани деца от миналата...

публикувано на 19.02.24 в 07:27

Родовата памет възкресява спомена за храбростта, за състраданието и човечността на предците ни

По време на представянето на книгата "Рана" на Захари Карабашлиев в библиотеката във Враца, като историк и читател Иван Иванов направи трогателно и вдъхновяващо експозе за романа, за миналото и за паметта. "Нашите страдания ще дразнят..

публикувано на 18.02.24 в 08:20
Разкопки на Богородичния манастир в местността Френкхисар под крепостта Царевец

Сребърна лъжичка за причастие на 1500 г. откриха търновски археолози

Изключителна находка, дори за Византийския свят, откриха великотърновски археолози при разкопки на Богородичния манастир в местността Френкхисар под крепостта Царевец .   Това е сребърна лъжичка за причастие от V-VI ве к, която дава нови..

публикувано на 17.02.24 в 09:25