Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

Над 100 поръчки за IT услуги са пуснали през 2019 г. държавните ведомства, пише на първата си страница в. „Сега“. На фона на серия провали и последната безпрецедентна кибератака срещу информационната система на НАП държавата продължава да харчи с луда скорост за електронното управление - развиващо се мудно, хаотично и чутовно скъпо, продължава изданието. Същевременно през миналата година са инвестирани едва 5 милиона лева за киберзащита, подчертава „Сега“.

Чуждият бизнес продължава да избягва България, научаваме от друга статия в същия вестник. На фона на помръкналите надежди, че страната ни най-сетне ще привлече голям външен инвеститор като „Фолксваген“, оповестените данни на БНБ показват обратна тенденция - чуждият бизнес се оттегля от страната ни. За първите 5 месеца на тази година нетните инвестиции са на минус с 55.9 милиона евро, като обемът им е със 147.1 милиона евро по-малък от отчетените вложения за същия период миналата година.

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили, четем на първата страница на „Труд“. Първата регистрация да се извършва не от КАТ, а от частни фирми, които да разкрият специални пунктове за идентификация и проверка на техническата изправност. Това предвижда проектът на Закон за пътните превозни средства, публикуван за обществено обсъждане, уточнява „Труд“. Всяка кола, влязла в България, ще получава паспорт, а за останалите 3 милиона и 600 хиляди коли в страната ДАИ ще прави техническо досие.

Вече сме държава на картофите и черешите, е водещото заглавие на „24 часа“. В България най-много се отглеждат картофи от зеленчуците и череши от плодовете, показват данни на земеделското министерство. Внушително нарастване на площите със сини сливи показват още данните на ведомството, цитирани от „24 часа“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!