Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Данаил Кирилов няма да издига кандидат за главен прокурор

| обновено на 23.07.19 в 19:34
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов за момента не възнамерява да издига кандидатура за главен прокурор, предаде БГНЕС. В исторически план министър на правосъдието никога не е номинирал главен прокурор, не смятам да бъда иноватор, каза той по бТВ.

Според него предложението на Иван Гешев за бъдещ главен прокурор е „много знаково и положително“.

„Кандидатурата на Иван Гешев се ползва с масова, широка подкрепа. Към този момент няма да издигам кандидат за главен прокурор“, подчерта Данаил Кирилов.

Междувременно стана ясно, че БСП ще изчака 29 юли и тогава ще коментира номинациите за главен прокурор, заяви в Перник лидерът на социалистите Корнелия Нинова:

“Това е срокът, в който изтича времето за номинации. Теоретично, съвсем е възможно да има и други номинации, така че до тогава търпеливо ще изчакаме, ще следим процеса. На 29-и, когато има и други кандидатури или няма ще коментираме всички тях, или пък само тази на Гешев“.

ДПС напълно се разграничи от каквито и да е коментари по кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Хамид Хамид призова да се остави Висшия съдебен съвет да си свърши работата:

"Не е работа на политиците да се намесват в избора на нов главен прокурор. Това е работа на независимата съдебна система. Нека да оставим ВСС да си свърши работата и политиците да се въздържат от коментари. Разбирам, че има политици, които подскачат, както се казва - вият на умряло, но това си е техен проблем. Нека да оставим ВСС да си свърши работата".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна