Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция замразява споразумението за реадмисия с ЕС

| обновено на 24.07.19 в 18:20
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споразумението за обратно връщане на имигранти вече не работи и Турция е решила да замрази прилагането му, докато Европейският съюз не изпълни обещанието си за безвизово пътуване на турските граждани в Съюза, заяви турският външен министър в телевизионно интервю. Според него споразумението за реадмисия и отмяната на визите за турски граждани ще започнат да действат едновременно.

„За Турция европейското решение за санкции няма стойност“, заяви Мевлют Чавушоглу по повод решението, което Евросъюзът взе в отговор на действията на Анкара в морската изключителна икономическа зона на Кипър.

На 15 юли Съветът по външни работи на ЕС взе решение да не се провеждат срещи на Съвета по асоцииране и срещи на Съветите на високо ниво ЕС-Турция (политически и в сферите на енергетиката, икономиката и транспорта) и за замразяване на преговорите с Турция за Всеобхватно споразумение за въздушния транспорт. 

Мевлют Чавушоглу допълни, че в началото на август Турция ще обяви новите си външнополитически инициативи. Турският министър на външните работи посочи, че е невъзможно да се мисли, че страната ще продължи да чака още 50 години пред вратата на Европейския съюз.

В отговор на думите на турския първи дипломат от понеделник заместник-говорителят на Еврокомисията Наташа Берто заяви в Брюксел, че двете страни все още са решени да прилагат споразумението и че правото на безвизово пътуване за турски граждани ще бъде дадено, ако Турция продължи да изпълнява своите задължения по него.

По силата на споразумението от март 2016 г. Евросъюзът трябва да приема по един сирийски бежанец от Турция в замяна на всеки един нелегален емигрант, влязъл в Съюза от Турция и върнат на Анкара.

Съюзът обеща и финансова помощ от общо 6 млрд. евро за подпомагане на сирийските бежанци в Турция. От своя страна Анкара се задължи да спре бежанската вълна към Европа и да връща другите нелегални имигранти в страните, от които са дошли.

Беше договорено отпадане на визите за турски граждани, ако Анкара изпълни 72 критерия, сред които въвеждане на биометрични лични документи, промени в законите за борба с тероризма и други. Турция все още не е изпълнила няколко от тези критерии. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна