Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-засегнати от хакерската атака срещу НАП са 189 души

| обновено на 24.07.19 в 18:30
Снимка: Георги Корнейков, БНР

189 души са най-силно засегнатите от изтичането на лични данни от Националната агенция за приходите, съобщи за "Хоризонт" говорителят ѝ Росен Бъчваров. Всички останали близо 4 милиона граждани няма необходимост да подменят документите си за самоличност, уверяват от приходната агенция. Очаква се скоро да бъде публикувано приложението, в което всеки от нас ще може да провери дали и неговите данни са изтекли. 

От приходната агенция излязоха със съвети към гражданите, сред които са промяна на паролите на имейлите и на персоналния идентификационен код, издаван от данъчните. След среща с асоциациите на банките, на компаниите за бързи кредити и лизинги, е получено уверение, че те ще работят с повишено внимание при обслужването на клиенти, допълни говорителят на данъчните Росен Бъчваров: 

"Рисковете не са много по-големи, отколкото са били преди".

От Нотариалната камара също са уверили, че рискът от кражба на имот или прехвърляне на предприятие с множество дългове е нищожен. Смяна на документите за самоличност не е необходима с изключение на най-пострадалите:

"189 души, за които са изтекли лични данни, освен имена, адреси и ЕГН, но и номерата на личните им карти, валидността им и кога и къде са издадени, което по един недвусмислен начин ги идентифицира", допълни Бъчваров.

Повечето от тях вече са уведомени чрез имейл или обаждане от данъчните. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл, допълват от Агенцията. За всички останали скоро ще бъде публикувано приложение за проверка:

"В онлайн услугата се въвеждат ЕГН и данни за мобилен номер и под формата на есемес се получава кратък отговор има или няма изтекли лични данни за конкретното ЕГН", каза още говорителят на НАП.

На по-късен етап при повторна проверка ще се съобщава и какви данни са изтекли, но все още данъчните сверяват публикуваната в интернет информация с реалните масиви. 

След хакерската атака в Националната агенция за приходите най-много информация е разкрита за 189 души. От ведомството допълват, че няма необходимост близо 4-те милиона българи, чиито лични данни са изтекли противозаконно, да сменят личните си карти.

В момента в Агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени