Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима са вече обвиняемите за кибертероризъм заради хакерската атака срещу НАП

Осъществен бил и пробив в базата на данни на фирма за електронна поща

| обновено на 25.07.19 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Трима са вече обвиняемите за кибертероризъм заради хакерската атака срещу приходната агенция. Това са 20-годишният Кристиян Бойков и собственикът и изпълнителният директор на "ТАД Груп" - Иван Тодоров и Георги Янков.

От спецобвинението съобщиха, че имат доказателства, че тримата са копирали нерагламентирано информация и от сървъри на застрахователна компания и фирма, предоставяща интернет услуги. 

Зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че разследващите днес са установили, че от служебните компютри на фирмата е бил осъществен пробив в базата данни на една от електронните пощи:

“Намерени са над 500 хиляди пароли плюс имейл адреси. Факт е, че тази база данни е хакната, факт е, че в тази база данни е извършено търсене, факт е, че са отваряни определени пощи на определени хора, факт е, че това най-малкото представлява нерегламентирана дейност“.

За Тодоров ще бъде издадена европейска заповед за арест, съобщиха от Специализираната прокуратура.

От съобщението става ясно, че по версията тероризъм се работи от понеделник, когато градската прокуратура е изпратила разследването с единствен обвиняем Кристиян Бойков на спецобвинението.

Обвиненията са по текст от глава "Престъпление против Републиката". Бойков е посочен като извършител на киберпрестъпление, целящо да създаде смут и страх в населението, а Янков и Тодоров - като подбудители.

20-годишният младеж и управителят на "ТАД Груп" са на свобода срещу парични гаранции от по 20 хил. лева.

До международното издирване на собственика на фирмата се е стигнало, защото не бил открит на известните му адреси. По твърдения на адвокатите, ангажирани с разследването, той има служебен ангажимент в Канада, а не се укрива.

От прокуратурата твърдят, че базата данни на НАП не е единствената, хакната от тримата. Имало доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването на този етап имената на институциите и дружествата не са огласени.

Информацията, че разследването вече е срещу престъпна група дойде от адвокатите на дружеството.

През целия вчерашен ден от прокуратурата отказваха коментар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени