Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските фирми желаят да участват на Китайското импортно изложение въпреки търговската война

Американски фирми имат силно желание да участват на импортното изложение на Китай въпреки търговското напрежение между двете държавни, заяви в петък китайският помощник-министър на търговията Рен Хонбин, съобщава Ройтерс.

Второто издание на Китайското международно импортно изложение (China International Import Expo - CIIE), което ще се проведе на 5-10 ноември, ще събере хиляди чуждестранни фирми заедно с китайски купувачи, за да се демонстрира потенциала за внос на втората по големина икономика в света.

"За Съединените щати, дори и при наличието на известни двустранни търговски спорове, това не може да попречи на американските фирми да отдават значение на китайския пазар и техния голям ентусиазъм за китайския пазар”, посочи Рен на пресконференция.

Китай проведе първото си подобно изложение за вносa в Шанхай през миналата година и тогава подписа сделки на стойност 57,8 млрд. долара. Рен Хонбин посочи, че е трудно да се предвиди размерът на сделките за китайски внос през тази година.

Броят на фирмите от САЩ, които ще участват в тазгодишното импортно изложение, ще надхвърли нивото от миналата година от над 170 компании, прогнозира китайският помощник-министър на търговията.

Неговите коментари са факт само дни преди китайските и американските преговарящи да се срещнат в Шанхай следващата седмица за подновяване на търговски преговори, като това ще представлява първата среща лице в лице след разговорите на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин на форума на върха на Г-20 в Япония в края на миналия месец, които имаха за цел съживяване на преговорите за приключване на дългогодишната търговия война между двете най-големи икономики в света.

На същата днешна пресконференция, заместник-министърът на търговията Уан Бинан отбеляза, че Китай ще намали още повече митата си за внос и ще отвори пазара си за чуждестранните фирми.

Предстоящото през ноември експо ще подпомогне за повишаване на вноса на висококачествени технологии, оборудване, потребителски продукти и услуги.

"Целта на провеждането на импортното изложение е не просто разширяване на вноса, а поставяне на по-голям акцент върху подобряването на структурата на вноса, като същевременно се запази стабилният растеж на износа", посочи китайският зам.-министър на търговията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна