Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските централни банки се отказаха от 20-годишното споразумение за продажбите на злато

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централните банки от Европа се отказаха от 20-годишното споразумение за координиране при продажбите на злато, заявявайки, че те нямат планове да продават големи количества от благородния метал, съобщи в петък Европейската централна банка.

Споразумението на централните банки за златото беше подписано през 1999 г., за да координира продажбите на злато от различните централни банки и да спомогне за стабилизиране на пазара на благородния метал. Това споразумение постави таван на продажбите, които отделните централни банки могат да осъществяват, като неговото подписване преди 20 години беше факт след протести от страна на добивните компании, че продажбите от страна на централните банки натискат надолу цената на златото.

"Подписалите това споразумение потвърждават, че златото остава важен елемент от световните валутни резерви, тъй като продължава да осигурява ползи във връзка с диверсификацията на активи и нито един централна банка понастоящем не планира да продава значителни количества злато", се казва в изявление на ЕЦБ, цитирано от Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна