Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски съд: Компаниите, използващи бутона "Like" на Facebook, носят отговорност за данните

Компаниите, които използват бутона "Like" ("Харесвам") на Фейсбук (Facebook Inc.) на техните уебсайтове, за да предават данни на водещата социална интернет медия, могат да бъдат подведени под отговорност за събиране на данни, реши в понеделник Съдът на Европейските общности.

Решението идва, след като германска организация на потребителите заведе дело срещу немската онлайн модна търговска верига Fashion ID за нарушаване на правилата за защита на личните данни чрез използването на бутона на "Фейсбук" на своя уебсайт.

Впоследствие германски окръжен съд препрати случая към Съда на Европейските общности и поиска от него насоки по редица въпроси.

Съдът на Европейските общности постанови, че уебсайтовете, които разполагат с бутон "Like" на Facebook, имат споделена обща отговорност със социалната медия за определяне на причините и начина, по който трябва да се събират и обработват лични данни.

Съдът добави, че компанията Fashion ID е имала търговско предимство от използването на този бутон, тъй като това е направило продуктите ѝ по-видими във "Фейсбук". Все пак Съдът на Европейските общности отбеляза, че търговецът на дребно не носи отговорност за това как "Фейсбук" впоследствие обработва постъпилите данни.

Ето защо Европейският съд взе решение в полза на германската потребителска организация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна