Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираната за посланик на САЩ у нас: Корупцията е проблем пред България

| обновено на 31.07.19 в 19:32
Херо Мустафа
Снимка: State Department

Борбата срещу корупцията в България ще е един от трите приоритета в работата на Херо Мустафа, която е номинирана от президента Доналд Тръмп за посланик на Съединените щати у нас.

Мустафа, която е родена преди 46 години в иракския град Ербил и още като дете е емигрирала като бежанец с родителите си в Съединените щати, ще е първият американски посланик от кюрдски произход.

Тя беше изслушана снощи в сенатската Комисия по външните отношения. Тя отговори на въпроси на сенатора републиканец Рон Джонсън и на сенатор Джийн Шахийн от Демократическата партия. Те бяха загрижени за влиянието на Русия не само в страната ни, но и в региона и възможностите ѝ да експлоатира и политически, и икономически ситуацията с корупцията в България.

"Постигането на пълно върховенство на закона е продължителен, многостранен и труден процес. Известно ми е, че България е приела промени в Конституцията си в тази посока и че има антикорупционна комисия. Но е необходимо да се направи повече. Като посланик аз ще продължа усилията за ангажиране на гражданското общество. Публично ще говоря за важността на реформите“, каза Херо Мустафа

Тя се ангажира да работи за диверсифициране на енергийните източници в България. И се обяви за по-голяма ангажираност на Съединените щати в България като средство за балансиране на руското влияние.

„Ако бъда одобрена, ще работя за задълбочаване на връзката между България и Запада на всички фронтове. Това включва икономическите, военните, търговските и културните връзки. Както и контактите между гражданските ни общества, включително жените и младежта.“

Херо Мустафа подчерта още значението на сделката за изтребителите Ф-16:

„България е стабилен съюзник в НАТО. И с удоволствие споделям с вас, че днес българските власти, под ръководството на министър-председателя Борисов тъкмо финализира процеса по ратифициране на сделката за 8 изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Това е значителна крачка напред към модернизирането на българските въоръжени сили съгласно стандартите на НАТО.“

Предстои номинацията на Херо Мустафа да бъде гласувана в Комисията по външните отношения, а след това и в пленарната зала на американски Сенат. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна