Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп предложил на Путин помощ за потушаването на сибирските пожари

Димът от пожарите в Сибир се вижда от космоса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп е предложил в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин помощ за справяне с пожарите в Сибир, съобщи пресслужбата на Кремъл, предаде БТА.

„Тази вечер (вторник – б.р.) се проведе телефонен разговор между Владимир Путин и Доналд Тръмп по инициатива на американската страна. Президентът на САЩ предложи съдействие на Русия за борба с горските пожари в Сибир“, заяви пресслужбата на Кремъл.

Путин благодарил на Тръмп за „внимателното отношение, предложението за помощ и подкрепата“ и казал, че ако е необходимо, Русия ще се възползва.

Путин оценил предложението на Тръмп за помощ в борбата с пожарите като залог за нормализиране на отношенията между САЩ и Русия.

Вчера Путин разпореди руската армия да се присъедини към усилията за потушаване на горските пожари, които бушуват на огромни територии в Сибир и руския Далечен изток, предадоха световните агенции.

Пожарите са обхванали площ, която по размери е равна на тази на Белгия. Димът от пожарите вече достигна и Монголия.

Руските власти съобщиха, че пожарите са обхванали близо 30 000 квадратни километра, от които 28 000 са в труднодостъпни райони.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна