Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гасенето на сметището край Цалапица

| обновено на 02.08.24 в 08:51
Снимка: РДПБЗН Пловдив

Продължава гасенето на пожара на сметището край Цалапица, което се запали във вчерашния следобед. 

Три екипа на пожарната цяла нощ останаха да дежурят на сметището в с. Цалапица. Около 22 часа снощи периметърът на огъня бе ограничен с помощта на булдозери. 

На място е събрана тежка техника, която да започне „запръстяване“ на терена, съобщи главен инспектор Димитър Бришимов от пожарната в Пловдив. 

При поредното направено  замерване няма открити вредни концентрации. Безветрие и инверсия са причините димът от сметището да се стеле ниско към околните селища. Миризма се усеща и в центъра на Пловдив. 

Главен инспектор Димитър Бришимов от пловдивската пожарна обясни: "Причината може да е самозапалване, но не е изключена и човешка небрежност или незагасени отпадъци, депонирани на сметището. Прогнозата е, че ако няма аварирала техника, пожарът може да бъде потушен до 24 часа".

Снощи е имало запалване и в завода в Царацово, който се запали преди ден. Горели са останки под металната конструкция, допълни гл. инспектор Бришимов. 

Тежка техника и водоноските на ОП “Чистота” подпомагат работата на огнеборците. Ситуацията продължава да се следи и всички институции работят координирано за потушаването на огъня. На място е и зам.-кметът по екология Иван Стоянов. 

Свикан е и Областният кризисен щаб. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна