Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Филипов: Трябваше да се случи това посещение на премиера Борисов в Македония

Костадин Филипов
Снимка: Иван Русланов, БНР

"Трябваше да се случи това посещение на премиера Борисов в Македония", каза пред БНР журналистът Костадин Филипов по повод визитата в Скопие на Бойко Борисов за честването на втората годишнина от подписването на Договора за добросъседство със Северна Македония. Той уточни, че без договора между България и югозападната ни съседка нямаше да го има договора от Преспа, който отвори пътя на Северна Македония за членство в НАТО, което ще бъде потвърдено на 2-ри - 3-ти декември на Срещата на върха на Алианса в Лондон.

Журналистът изрази очакване през октомври да бъде предложена дата за начало на преговори за членството ѝ в Европейския съюз:

"Въпросът е как Зоран Заев ще изиграе политическите си карти, за да може хем да получи тази дата и да отвори окончателно европейската интеграция на Северна Македония, хем да запази своите вътрешнополитически лични позиции и престиж като премиер реформатор, какъвто има досега".

Според Филипов самото отиване на Борисов и полагането на венец на гроба на Гоце Делчев е знак, че има окуражаване на експертите и историците в съвместната смесена комисия въпросът да бъде решен скоро.

"Да, накрая вероятно ще бъде взето политическо решение дали да се чества съвместно Гоце Делчев", добави той и прогнозира, че до октомври ще бъде решен този въпрос.

Филипов коментира в предаването "12+4", че македонските медии много широко отразяват днешната посещение на българския премиер в страната им.

Цялото интервю на Людмила Железова с Костадин Филипов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна