Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП предлага мерки за справяне с последствията от африканската чума

Земеделският министър реагира на социалистите

| обновено на 03.08.19 в 19:30
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвинява премиера Бойко Борисов, че се е подиграл с тревогите на хората и че е противопоставил едрите собственици на свинеферми срещу дребните стопани.
Снимка: БГНЕС, архив

БСП предложи пет мерки за справяне с последствията от африканската чума по свинете.

От излишъка в бюджета да се заделят пари за изкупуване на прасетата от държавата по пазарни цени; да се възстановяват ветеринарните служби и райони на ветеринарните лекари; да се организира отстрел на дивите прасета и да се създават екарисажи за предотвратяване на екологична катастрофа. От левицата предлагат още да бъде изпратен сигнал до прокуратурата да разследва длъжностни лица, които „с грешни действия или бездействия“ са допринесли за тази катастрофа.

В съобщението лидерът на БСП Корнелия Нинова обвинява премиера Бойко Борисов, че се е подиграл с тревогите на хората и е прехвърлил вината на румънските туристи, както и че е противопоставил едрите собственици на свинеферми срещу дребните стопани.

Нинова подчертава, че премиерът е обещал обезщетения, а всъщност ще бъдат отпуснати 300 лева на двор само за дезинфекция, но не и за умъртвените прасета.

„Големите свинекомплекси ще бъдат обезщетени с европейски и национални средства, но за 20 000 работници в тях – нищо“, посочва Нинова.

В съобщението се казва още, че „социалната цена от бездействието на правителството ще е висока и се измерва в загуби за икономиката, ръст на цените и загуба на работни места“.

Земеделският министър реагира на социалистите

„Не прави чест на Корнелия Нинова и на БСП да се опитват да спечелят избиратели в този тежък момент“, коментира инициативата на социалистите министърът на земеделието Десислава Танева.

Танева посочва, че за доброволно почистване и дезинфекция на личните стопанства са отделени 4,5 милиона лева и уточнява, че това е единствената възможна финансова подкрепа, защото тези стопанства не са регистрирани.

„Всичко в посока обезщетяване на нерегламентирано отглеждане на свине, компрометира останалите мерки за борба с чумата и би поставило на риск и санкции държавата ни“, заявява земеделският министър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна