Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко понижение на Уолстрийт с 2%, след като търговската война САЩ-Китай прерасна и във валутна

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира търговия в понеделник със солиден спад от над 2% към двумесечни дъна, задълбочавайки разпродажбите от края на миналата седмица на фона на засилващите се притеснения, че търговската война САЩ-Китай по отношение на митническите тарифи вече прераства и във валутна война.

Повод за тези страхове даде днешната драматична обезценка на китайския валута към нива над 7,0000 юана за един щатски долар, достигайки най-ниски дъна от 11 години насам. Девалвацията на юана се тълкува от участниците на финансовите пазари като отговор на властите в Пекин на изненадващата заплаха на Доналд Тръмп от миналата седмица, че от 1-ви септември ще наложи мита от 10% върху вноса на китайски стоки за допълнително 300 млрд. долара.

Не закъсняха и критиките на Тръмп, който обвини Китай, че манипулира своята валута към рекордни дъна, засилвайки по този начин притесненията за допълнителна ескалация на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин.

Междувременно се заговори, че частните китайски мелници са спрели поръчките си за покупка на американска соя поради новото влошаване на търговските отношения между САЩ и Китай, като това сякаш е знак за преустановяване на подновените само преди седмица търговски преговори между двете водещи световни икономики.

Само час след началото на търговията на Уолстрийт индексът на сините чипове DJIA вече се срива с близо 600 пункта (спад с 2,24%) към 25 900 пункта, достигайки най-ниско ниво от 7-и юни насам.

Широкият индекс S&P500 пък се понижава с 2,33%, а технологичният индекс Nadaq Composite вече се срива с близо 3%, като и тези два водещи фондови индекса вече се търгува в най-ниски нива от 7-и юни. Този нов силен спад на Уолстрийт е факт, след индексите S&P500 и Nasdaq приключиха търговията в петък с най-солидни седмични понижения от началото на 2019-а година, губейки съответно 3,1% и 3,9% от стойността си. В същото време индексът DJIA отбеляза седмичен спад от 2,6%,което беше неговото най-слабо представяне от месец май.

Водещ за днешният спад на индекса DJIA с близо 600 пункта е рязкото поевтиняване на акциите на Apple с 4,25%, тъй като редица анализатори очакват, че най-новите американски мита върху вноса на китайски стоки ще навредят на търсенето на смартфони iPhone. Солидни понижения обаче има и при акциите на останали водещи компании от т.нар. "сини чипове", като акциите на Microsoft поевтиняват с 2,88%, на Intel - с 3,41% и на Nike - с 2,35%.

Останалите технологични гиганти, освен Appple, които са част от т.нар. група FAANG също се намира под силен натиск от продажби, като акциите на Facebook поевтиняват с над 3%, на Amazon.com - с 2,7%, на Netflix - с 3,78% и на Alphabet Inc (компанията-майка на Google) - с 2,5%.

Всичките 11 подсекторни индекса на S&P500 са оцветени в червено, като най-солиден спад от 3,3% бележи индекса на технологичните компании поради силните експозиции и бизнеси на тези компании на китайския пазар.

Финансовият подиндекс на S&P500 пък се понижава с 2,2%, тъй като продължаващото и днес силно понижаване на доходността на американските държавни облигации и разширяването на т.нар. "обърнат" лихвен спред между 3-месечните и 10-годишните книжа до най-високо ниво от април 2007-а година е индикатор за риск от предстояща рецесия и негативен фактор за рентабилността на банките.

Водещи индустриални компании като Boeing и Caterpillar, които също за силно зависи от търговските отношения с Пекин, поевтиняват съответно с 2,65% и с 2,10%.

Солиден спад регистрират и европейските пазари на акции, като към края на днешната търговия индексът Stoxx Eurоpе 600 се понижава с 2,4%, немският индекс DAX 30 - с 1,86%, френският CAC 40 - с 2,22%, а британският FTYSE100 - с 2,6%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна