Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да отпадне евтанизирането на здравите прасета, искат протестиращите в Крушаре

Хора, които отглеждат домашни прасета и собственици на малки ферми, блокираха за около два часа главния път Сливен - Ямбол.
Снимка: Стоян Радев

Шести ден продължава да бъде затворен пътя Сливен – Ямбол при село Крушаре, заради протестът на недоволните срещу мерките въведени от правителството за унищожаване на прасетата отглеждани в домашните стопанства. Днес протестиращите обявиха, че имат нови искания, като продължение на вече поставените. Информира кореспондентът на БНР Стоян Радев.

Сред новите искания на протестиращите е отпадане на евтаназирането на здравите прасета, останали  живи, въпреки заповедта за доброволното им умъртвяване. Това заяви Силвия Йовчева, която е част от протестиращите.

 "Искаме да ни бъде позволено да си регистрираме лични стопанства, в които да имаме право да отглеждаме и регистрираме останалите живи прасета"- допълва тя.  Всички, които вече са си ликвидирали прасетата да бъдат обезщетени така, както ще бъдат обезщетени големите производители. Йовчева  обяви, че не приемат сумата от 300 лева обезщетение на двор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна