Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Godlman Sachs: Търговската война САЩ-Китай увеличава страховете от рецесия

Goldman Sachs предупреди през уикенда, че нарастват страховете, че търговската война Вашингтон - Пекин може да доведе до икономическа рецесия в САЩ, като  банката вече не очаква постигане на търговско споразумение между двете най-големи икономики в света преди американските президентски избори през есента на 2020-а година.

"Ние очакваме, че митническите тарифи за оставащия китайски внос в САЩ за 300 млрд. долара ще влязат в сила", отбеляза банката в анализ за своите клиенти.

На 1-ви август президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че от 1-ви септември ще наложи мита от 10% върху останалия внос на китайски стоки за 300 млрд. долара, след като вече обложи с мита от 25% китайския внос за 250 млрд. долара.

В отговор на тези заплахи Китай преустанови покупките на американски селскостопански продукти, а в същото време Китайската централна банка остави местната валута да поевтинее рязко над нивото от 7,000 юана за един щатски долар. Това пък накара САЩ да определят Китай като "валутен манипулатор", въпреки че Пекин отхвърли обвинението, че манипулира юана,  за да получи конкурентно преимущество.

Продължаващият вече година търговски спор между САЩ и Китай включва редица въпроси като митата, държавните субсидии, технологиите, правата за интелектуална собственост и киберсигурността, наред и с други теми.

Goldman Sachs намали и своите прогнози за растежа на икономиката на САЩ през четвъртото тримесечие до 1,8% от 2,0% с оглед на по-голямото от очакваното влияние на негативните развития в търговските напрежения. Според банката търговската война ще отнеме около 0,6% от БВП на САЩ вместо 0,2%, според предишни прогнози.

"В общ план ние увеличихме нашите оценки относно негативното влияние върху икономическия растеж в резултат на търговската война", отбелязват анализаторите на голямата американска банка.

Растящите цени на входа на предприятията въз основна на нарушаването на веригите за доставки могат да принудят американските компании да намалят тяхната вътрешна активност, посочва Goldman Sachs и добавя, че тази "политическа несигурност" може също така да накара компаниите да понижат техните капиталови разходи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна