Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здрав ръст на Уолстрийт, след като САЩ отложи митата от 10% за вноса на китайскa електроника

Американските фондови индекс нараснаха с с около и над 2% след първоначалния леко негативен старт на Уолстрийт във вторник като реакция на серия важни новини, показващи за наличието на изненадващ прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай.

Администрацията на Доналд Тръмп в лицето на офиса на Търговския представител на САЩ взе решение да отложи за 15-и декември въвеждането на мита от 10% върху вноса на някои китайски стоки - най-вече на електроника като "мобилни телефони, лаптопи, конзоли за видеоигри, определени играчки, компютърни монитори и някои артикули от обувки и дрехи“.

В същото време група от китайски продукти, предназначени за внос в САЩ, ще бъде изцяло освободена от планираното за 1-ви септември въвеждане на тарифи от 10% за допълнителен китайски внос за 300 млрд. долара "въз основа на здравни, както и на други фактори, свързани с безопасността и националната сигурност".

Съобщението беше факт само минути, след като стана ясно, че по-рано днес е бил проведе телефонен разговор между китайския вицепрезидент Лю Хъ и главните американски преговарящи в лицето на търговския представител Робърт Лайтхайзър и министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин. Длъжностните лица от Китай и САЩ също така са се съгласили да разговорят отново по телефона в рамките на следващите две седмици, посочи китайското министерство на търговия.

Всички това даде повод на оптимизъм относно търговските преговори между САЩ и Китай, отслабвайки съществено инвеститорското напрежение от последните около две седмици, което беше провокирано от изненадващото решение на Доналд Тръмп на 1-ви август да въведе от началото на септември мита от 10% върху допълнителен китайски внос на стойност 300 млрд. долара.

И трите основни американски фондови индекса поскъпнаха рязко с около и над 2% преди да ограничат част от тези печалби, но въпреки това индексът DJIA нараства с над 400 пункта (с 1,63%) след първоначален скок с над 500 пункта, широкият индекс S&P500 се повишава с 1,57%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,96%, след като за кратко се изстреля с 2,5% над снощното ниво на затваряне.

Солиден ръст бележат акциите от технологичния сектор и по-специално акциите на Apple, които поскъпват с 4,4%, имайки предвид вноса в САЩ на произведените в Китай смартфони от модела iPhone. Днешното решение на администрацията на Тръмп означава, че внасяните от Китай iPhone-и на този етап няма да подлежат на облагане с мито от 10%.

Целият технологичен сектор нараства с над 2%, а Philadelphia chip index, включващ компаниите, произвеждащите микрочипове - с над 3%.

Рязко поскъпват и акциите на индустриални гиганти като Caterpillar (скок с 3,56%) и 3M (с 2,9%) с оглед на тяхната силна зависимост от китайския пазар. Дори акциите на Boeing нараства с близо 15, въпреки че късно снощи новият ръководител на Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ Стивън Диксън заяви, че самолетите от модела Boeing 737 MAX няма да летят, докато той не е "напълно сигурен", че това е безопасно.

Според анализатори и икономисти днешните информации се тълкуват като първи стъпки към подновяване на търговските преговори между двете водещи световни икономики.

Европейските борси последваха силното представяне на Уолстрийт и към края на днешната търговия индексът Stoxx Europe 600 вече нараства с 0,67%, немският DAX 30 - с 0,78%, френският CAC 40 - с 1,25%, италианският MIB - с 1,33% и британският FTSE100 - с 0,37%.

Петролните фючърси също реагира позитивно, като тези на американския лек суров петрол с доставка през септември нарастват с 3,35% към 56,77 долара за барел (най-високо ниво от 1-ви август насам), докато фючърсите на петрол Брент с доставка през октомври - с 3,5% към 60,62 долара за барел (най-високо ниво от 5-и август).

Подновеният инвеститорски риск-апетит доведе и до рязко понижение на японската йена и на швейцарския франк спрямо щатския долар с оглед на техния статут на "валути-убежище", но само при наличието на кризи и напрежения на финансовите пазари.

Доларът вече поскъпва в рамките на деня с 1,25% към 7-дневен връх около 106,97 японски йени, след като вчера се търгуваше в многомесечно дъно от 105,05 йени (най-ниско ниво от 3-ти януари насам. Зелените пари нараства и с 0,5% към тридневен връх от 0,9768 швейцарски франка, отскачайки рязко от вчерашното едногодишно дъно около 0,9660 франка (най-ниско ниво от септември 2018-а година).

Еврото и британската лира пък остават под известен натиск от продажби спрямо зелените пари. Еврото се понижава с 0,25% към 1,1180 долара на фона на поредното много слабо Zew проучване, докато паундът се понижава към 1,2070 долара, търгувайки се недалеч от вчерашното поредно многогодишно дъно около 1,2015 долара (най-ниско ниво от януари 2017-а година) с оглед на все по-големите рискове за Брекзит без сделка на 31-ви октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!