Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Aвиационната администрация на САЩ: Boeing 737 MAX няма да лети, докато това не е безопасно

Снимка: Ройтерс

Новият ръководител на Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ Стивън Диксън заяви в понеделник, че самолетите от модела Boeing 737 MAX няма да летят, докато той не е "напълно сигурен", че това е безопасно.

Диксън също така посочи, че няма срок, в който FAA да върне в експлоатация принудително приземените самолети на "Боинг" от този модел.

В същото време американският самолетостроителен гигант се опитва да даде на авиокомпаниите и на инвеститорите по-конкретна дата, която те да имат предвид за връщането на самолетите 737 MAX в експлоатация.

"Боинг" не успя да получи нови поръчки за машини 737 MAX през май и юни тази година и съобщи за заделени 4,9 млрд. долара за глоби през второто тримесечие, заради "прекъсвания, свързани с приземяването на 737 MAX и свързаните с това закъснение доставки" след двете смъртоносни катастрофи с този модел самолет в рамките на по-малко от пет месеца.

Самолетите 737 MAX на Boeing бяха приземени по целия свят след катастрофата на полет 302 на Етиопските авиолинии през март, при която загинаха всичките 157 на борда. Този смъртоносен инцидент стана само пет месеца, след като през миналия октомври друг Boeing 737 Max 8 на компанията Lion Ai се разбира близо до Индонезия, при което загинаха всичките 189 души на борда.

На Нюйоркската фондова борса в понеделник акциите на Boeing се понижават с 1,1%, след като през последните шест месеца те поевтиняха с близо 19%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени