Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят Сливен - Ямбол край Крушаре вече е отворен

| обновено на 15.08.19 в 14:49
2
Снимка: Стоян Радев, БНР

Тази сутрин падна 14-дневната блокада на пътя Сливен – Ямбол, след като полицията отстрани протестиращите и им нареди да премахнат палатковия лагер в района. Хората са се оттеглили доброволно и не е имало напрежение, каза организаторът на протеста Валентина Василева. Протестът е прекратен със заповед на кмета Стефан Радев. На място и в момента има засилено полицейско присъствие.

Василева обяви, че протестът не е постигнал основното си искане – да се спре с избиването на прасетата в домашните стопанства, но пък е подтикнал институциите към конкретни действия.

"След като огласихме проблема за дървосечта, те забраниха изсичането на дърветата и движението на камиони в зоните с доказана зараза. Та много хубаво ни изхвърлиха днес от барикадата, но пристигна, тук сме разпечатали отговора на нашия сигнал ( от администрацията на МС). Това беше втория сигнал, за да се вземат мерки и да започне обхождане на всички региони в страната. Благодарение на нас, биейки камбаната, с мъка признаха, че тяхната заповед осея страната с екологични бомби. Включително се опитаха едва ли не да кажат, че навсякъде е чисто, но видите ли в Сливен има пет сигнала". 

Протестиращите, които още не са си унищожили прасетата обявиха, че няма да допуснат ветеринарните власти да им убият животните.

"Доброволно няма да ги пусна вкъщи, а пък те каквото искат да правят. Защо да преклоня глава? За какво се борим? Шансът ми е Терминал 2. Аз не искам".

Очаква се тази вечер всички участвали в блокадата при Крушаре да подкрепят протеста на хората от ямболското село Безмер.

“Първо, никой не е казал, че единствената точка на затваряне е край село Крушаре. Второ, да кажа, че сме предприели всички мерки, всички материали. Продължаваме нагоре, материалите ще бъдат изпратени в Европейския парламент“, заяви Василева

Областният управител Чавдар Божурски поднесе извиненията си на жителите на Сливен и Ямбол:

“Вчера свиневъдите обявиха, че се оттеглят от протеста. В изпълнение на заповед на кмета на община Сливен и със съдействието на органите на реда пътят Сливен-Ямбол беше отворен. Извинявам се на жителите на Ямбол и Сливен, че подложихме на изпитание търпението им толкова дни“.

От тази сутрин пътят Сливен – Ямбол е вече отворен за преминаване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна