Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 милион и 700 хил. души събра антиправителствен митинг в Хонконг

| обновено на 18.08.19 в 19:44
Снимка: БТА

Днешният антиправителствен митинг в Хонконг  е събрал повече от 1 мил. и 700 хиляди души, според организатора на протестната проява Фронт за граждански човешки права. Това го прави най-масовото събитие от началото на демонстрациите на 1 юли, предаде ДПА.

Уон Ик Мо- ръководител на коалиция от продемократични групи каза, че протестите са започнали срещу оспорван законопроект за екстрадиция в Китай, но са се превърнали в движение срещу "репресията в китайски стил, която вече се върши от хонконгската полиция".

По-рано Европейският съюз поиска „спешни мерки“ за деескалация на кризата в Хонконг. Специалният административен район на Китай се бунтува от 2 месеца заради опита на местните власти да прокарат закон за екстрадиране на лица в континенталната част на страната.

Върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова за „инклузивен диалог“ и определи като „неприемливи“ зачестилите прояви на насилие между демонстранти и полиция.

До 1997 година британско владение, през изминалите 22 години Хонконг се ползва с широка автономия от властите в Пекин във всички сфери на управление, с изключение на отбраната и външните работи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна