Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за излизане от политическата криза в Италия

Премиерът на Италия Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Италия Джузепе Конте ще бъде изслушан днес в Горната камара на италианския парламент - Сената, пред който премиерът ще изложи вижданията си за излизане от политическата криза. 

Съобразно правилата, предложението на "Лига" за вот на недоверие към Конте, отстъпи пред доклада, който той ще изнесе пред сенаторите за работата на правителството. Преди него обаче председателите на политическите групи в Сената ще уточнят на свое заседание резолюциите на партиите си за излизане от кризата.

След изказването на Конте ще има дебат и ако всичко мине гладко ще се пристъпи към вот на представените решения от политическите групи. Това няма да е вот на доверие или недоверие, ако премиерът сам не постави въпроса. Но вотът ще има голяма политическа тежест. След изказванията и преди гласуването Джузепе Конте има две опции: да отиде при президента на страната Серджо Матарела, за да разговаря с него или да подаде оставка.

За да няма предсрочни избори, бившият премиер Романо Проди предлага  да бъде съставено стабилно правителство от „Пет звезди”, демократите и „Форца Италия”, които гласуваха председател на Европейската комисия да бъде Урсула фон дер Лайен.

Друг опитен политик  -  съветникът на Силвио Берлускони - Джани Лета , държи „Форца Италия“ да се съгласи.

Лидерът на „Лига” Матео Салвини заплаши, че ако демократите и „Пет звезди” се споразумеят, ще мобилизира народа по площадите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени