Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Писмото на Борис Джонсън не предлага решение за избягване на твърда граница на остров Ирландия

| обновено на 20.08.19 в 21:18
Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън не предлага алтернатива на поисканата от него отмяна на предпазния механизъм за ирландската граница. Това обяви днес говорител на ЕК. 

"Писмото на Борис Джонсън не предоставя правно оперативно решение за избягване на твърда граница на остров Ирландия", заяви говорителката на ЕК Наташа Берто пред репортери в Брюксел.

В писмо до председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск британският премиер твърди, че Великобритания иска сделка за Брекзит, но настоява за отмяната на, по думите му, „недемократично“ решение за предпазен механизъм. То застрашава северноирландския мирен процес, твърди още премиерът, който предлага да се търси решение на проблема до края на 2-годишния "преходен период " след Брекзит. 

"Писмото не предоставя правно оперативно решение за предотвратяване на твърда граница на остров Ирландия. Британският премиер не посочва какви биха могли да бъдат алтернативните споразумения и всъщност признава, че няма гаранция, че подобно споразумение ще бъде прието до края на преходния период", коментира говорителката на ЕК Наташа Берто в Брюксел. 
В Рейкявик германският канцлер Ангела Меркел, която предстои да разговаря с Борис Джонсън, беше категорична: 
"Позицията ни за предпазния механизъм е добре известна, 27-те оставаме единни. В момента, в който намерим практично решение, как да запазим отворена границата в Ирландия, т.е. да определим границата на нашия вътрешен пазар, предпазният механизъм ще отпадне от само себе си. Който иска да постигне компромис, може да го постигне дори и в кратък срок. Европейският съюз е готов за това, но не виждаме необходимост да предоговаряме споразумението за Брекзит".

Ирландският премиер Лео Варадкар отново отказа предоговаряне на споразумението за излизане от ЕС. А председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск отговори в Туитър, където написа: „Който е против предпазния механизъм, но не предлага алтернативно решение за избягване на твърда граница, всъщност подкрепя възстановяването на граничния контрол. Дори и да не го признава“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна