Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Румен Радев прави преход през седловината "Кончето" в Пирин

| обновено на 22.08.19 в 11:32
4
Снимка: Пресслужба на президента

Рано тази сутрин президентът Румен Радев, заедно с планински водачи, спасители и доброволци, тръгна на преход в Пирин. Избраният маршрут не е случаен – през най-трудната и най-величествена седловина - „Кончето“, където се намира и едноименният заслон.

Точно преди година започна неговото възстановяване, тъй като старият беше на повече от половин век. Този заслон не е просто място за почивка, той спасява човешки животи по време на планински бури или инциденти. Точно това мотивира Асоциацията на професионалните планински водачи да започнат благотворителна кампания за подмяна на заслона, в която партньор беше и БНР.

Обновеният заслон „Кончето“ беше открит с официална церемония на 29 септември миналата година. За да се стигне до там обаче трябваше да се преодолеят много пречки - от липсата на каквато и да било документация за заслона, който вече си има всички официални книжа, до събирането на средствата, оказали се много повече от първоначалните сметки.

Най-голямата трудност беше осигуряването на летателна техника, с която да се качат материалите за новия заслон, тежащи над три тона.

Благотворителната кампания беше подновена и за кратко време се събраха нужните пари, поискани от частна компания, тъй като Министерството на отбраната поиска тройна сума.

Много от строителните материали бяха качени на ръка от десетки доброволци. Затова заслужено бе присъдена наградата от конкурса „Доброволческа инициатива за 2018 година“, връчена на Асоциацията на планинските водачи лично от президента Радев.

По време на церемонията държавният глава поел ангажимент лично да  види обновения заслон и да даде своя принос в каузата. Това се случи тази сутрин, след като председателят на асоциацията Орлин Чачановски проведе задължителния инструктаж на групата:

“Той много държеше всички от групата да качат нещо горе и в последния момент реши, че той лично ще закупи нещо и ще качи. Доколкото разбирам става дума за аптечка, която да бъде оборудвана и да седи горе. А иначе ние сме приготвили 12 много хубави одеяла, които ще бъдат качени горе заедно с тази група. Това е най-трудният и най-опасният преход. Ние сме осигурили сериозен екип…“.

Каузата „Кончето“ продължава и в момента, тъй като има още много неща да се направят. За съжаление вече има и прояви на вандалщина, споделя г-н Чачановски:

“Остават някои довършителни неща, в момента изработваме стълбата, за съжаление след една година. Това, което заварваме горе е твърде нелицеприятно. Камари боклук, напъхани под леглата, кошчета за боклук, празни бутилки… Конкретно съдействие от президента не знам какво да търсим, заслонът е изключителна държавна собственост, стопанисва се от дружеството в Разлог, но то е собственост на парк “Пирин“. Това, което бихме желали и за което бихме се борили, е повишаването на планинарската култура на хората, които ходят там, която за съжаление се оказва твърде слаба. Преди всичко това е въпрос на планинска етика, а планинската етика тя е над закона, тя е нещо, което човек придобива още от детство - или го има, или го няма. Имаме мечти, хубаво е да се подобри маркировката на заслона, хубаво е на заслона да се монтира някаква сигнална цветна лента да може да се вижда от далеч…“.

Ако всичко върви по план, групата с президента, която в момента прави най-трудния преход в Пирин, трябва да пристигне на хижа „Вихрен“ над Банско около 17 часа.

Репортажа на Кети Тренчева за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от