Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълна от стачки в Хърватия през септември

Служителите на хърватския обществен транспорт обявиха днес, че ще проведат стачка следващия месец в първия ден на новата учебна година, ако правителството не приеме техните искания за по-добро заплащане и безопасност на труда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството е заплашено и от други стачки през септември в секторите на здравеопазването и образованието.

Стачката в транспорта е планирана засега за 9 септември, но ако преговорите през следващите дни с представители на правителството дадат резултат, тя може да бъде отменена, каза представител на синдиката на шофьорите и служителите в транспорта след среща днес в министерството на транспорта.

Работниците настояват за по-добро заплащане и за специален статут за шофьорите, който да гарантира по-добрата им защита. Според синдиката шофьорите често търпят вербално и физическо насилие на работа.

Междувременно за увеличение на заплатите със седем процента преговарят синдикатите, представляващи лекарите и медицинските сестри.

Учителите от началните и средни училища също са недоволни от липсата на ангажимент на правителството да се ангажира в сериозни преговори с тях за по-високо заплащане.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени