Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отпусна 28 млн. лева на земеделското министерство за борба с африканската чума

| обновено на 28.08.19 в 15:35
Снимка: БГНЕС

Правителството отпусна 28 млн. лева на земеделското министерство за прилагане на мерките за борба с африканската чума по свинете (АЧС) и изплащане на компенсации, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.

След заседание на правителството стана ясно, че част от средствата ще бъдат покрити от Европейската  комисия.

Страната ни вече поиска от Брюксел 23 млн. евро за справяне със заразата.

"Средствата  ще бъдат изплащани за компенсации на засегнатите животни, за разходите по дезинфекция, за унищожените суровини, фуражи, всичко, свързано с прилагането на мерките за борба с африканска чума по свинете (АЧС). Каква е ситуацията към момента, към днешна дата, регистрирани общо 33 огнища на африканска чума по домашните свине. В последните две седмици нямаме нито едно регистрирано огнище при домашните свине", обясни министър Танева.

29 милиона са отпуснатите средства за обезщетения срещу африканската чума по свинете, заяви премиерът Бойко Борисов, който днес е на посещение в Пловдив. От първи септември ще бъде създадена организация за изплащането на парите, увери премиерът :  

"С благодарност към селските стопани, които разбраха и не се подведоха по популистките приказки на опозицията, така че съм казал - по пазарни цени на фактурите, по които са продавали месото, 29 милиона сме отпуснали днес. Ако не стигнат, ще дадем още. От първи септември съм казал да се създаде максимум организация с благодарност към хората, плюс по 300 лева, за да си дезинфекцират дворовете, за да може като отмине тази напаст, да се случи".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна