Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членството на Скопие и Тирана в ЕС - сред днешните теми на срещата в Хелзинки

Присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз ще бъде сред темите, които ще обсъдят на продължаващата и днес неформална среща на външните министри в Хелзинки.

В столицата на Финландия, която е ротационен председател на на Съвета на ЕС, външните министри ще говорят и за регионалното сътрудничество на Западните Балкани, ядреното споразумение с Иран, Близкия Изток и хибридните атаки. Първите дипломати от ЕС и техните партньори от Западните Балкани ще обсъдят усложнената ситуация в региона. Диалогът за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, с посредничеството на ЕС, е в задънена улица от мината година, след като Косово наложи 100% мита на вносните сръбски стоки.

Друг проблем е и липсата на правителство в Босна и Херцеговина 9 месеца след изборите. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че ще използва възможността да включи в дневния ред и други актуални въпроси, сред които протестите в Хонконг и пожарите в Амазония.

На срещата вчера стана ясно, че България и Хърватия ще координират заедно приоритетите и работата на председателството на Съвета на ЕС, което Хърватия ще поеме от 1-ви януари 2020-а година, и на Берлинския процес, който ще бъде председателстван от България и Северна Македония през цялата следваща година. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна