Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева и палестинският ѝ колега обсъдиха мирния процес в Близкия изток

Рияд ал Малики и Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Мирният процес в Близкия изток и двустранните отношения обсъдиха външните министри на България Екатерина Захариева и на Палестина Рияд ал Малики на среща днес в София.

България потвърждава позицията си, че единственият начин за трайно и справедливо решение на проблемите между Израел и Палестина е принципът за две държави, които се признават и живеят в мир, заяви министър Захариева. Тя призова двете страни да се въздържат от действия, които биха обострили обстановката в региона.

Министър Рияд ал Малики посочи, че държавата му също държи на принципа две държави, в които Палестина е със столица Източен Ерусалим. В процеса на преговорите България би могла да играе ролята на посредник поради отличните си отношения и с Израел, и с Палестина, каза още министър Ал Малики.

Двамата министри отбелязаха добрите двустранни отношения, особено в сферата на образованието.

Министър Захариева отбеляза, че досега 5000 палестинци са завършили български ВУЗ-ове. В момента палестинските студенти са 22-ма и България трябва да популяризира висшето си образование в Палестина, каза още Екатерина Захариева.

Следващата година предстои заседание на Българо-палестинската междуправителствена комисия, която ще набележи сферите на сътрудничество до 2024 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна