Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перник може да остане без парно през зимата, от днес е без топла вода

МОСВ: "ТЕЦ Република" може да използва своя газов парогенератор 3

| обновено на 05.09.19 в 18:55
"Топлофикация Перник" ще търси правата си по съдебен ред, след като вчера Регионалната екоинспекция реши да бъдат спрени два от генераторите

Перник е застрашен да остане без парно през зимата заради спирането на два от генераторите на местната топлоцентрала, заяви за "Хоризонт" изпълнителният ѝ директор Любомир Спасов. По думите му всички изисквания към централата са изпълнени, затова и ръководството ѝ ще потърси правата си в съда. Въпреки това има реална опасност топлоподаването да не може да бъде възстановено, което означава, че през зимата градът ще остане без парно, предупреди Спасов: 

"За момента остават без топла вода. Това, което ми е писано в заповедта, че е условие, че трябва да го изпълня, аз съм го изпълнил още преди септември насам. Не горя биогориво. Това е установено от всички проверки, които бяха последните три дни при нас. Аз и в момента не нарушавам конкретното разрешително по никакъв начин, с никакъв различен вид горива".

Вчера екипи на министерството, прокуратурата и ДАНС започнаха проверки освен в "Топлофикация Перник" и в Сливен, както и ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Брикел", за да установят дали се нарушават нормите за опазване на околната среда. Забраната за работа на част от мощностите на "Топлофикация- Перник" ще остане в сила докато бъдат изпълнени изискванията на Екоинспекцията, уточниха по-рано от Министерството на околната среда и водите. 

"Топлофикация Перник" ще търси правата си по съдебен ред, след като вчера Регионалната екоинспекция реши да бъдат спрени два от генераторите в града заради използване на неразрешен вид гориво – биомаса. 

От дружеството посочват, че при това положение не могат да гарантират доставките за предстоящия отоплителен сезон

"Не е редно да се рискува сигурността на отоплението на Перник за сметка на невъзможността на Министерство на околната среда да реши възникналите в района проблеми", казват от "Топлофикация Перник".

От своя страна от Министерството на околната вода и водите посочи, че "ТЕЦ Република" може да използва своя газов парогенератор 3. От РИОСВ - Перник уточняват, че наложената на дружеството принудителната административна мярка не засяга всички мощности на дружеството, а само на две от тях – парогенератор 4 и парогенаратор 5. От инспекцията са изпратили и писмо до "Топлофикация-Перник", в което го уведомяват, че имат право да използват парогенератор 3, за който разрешеното гориво е природен газ.

Спирането на парогенератори 4 и 5 беше наложено заради установеното по време на проверка използване на неразрешен вид гориво, припомнят от ведомството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна