Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеръми Корбин провежда среща с лидерите на опозиционните партии за общите избори

Джеръми Корбин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин провежда среща с лидерите на останалите опозиционни партии за изработване на стратегия по въпроса кога да бъдат проведени общи избори.

Междувременно Върховният съд в Лондон постанови, че решението на Борис Джонсън да разпусне временно парламента не е незаконно.

Британската опозиция желае общи избори, но не когато те са удобни на премиера. В сряда срещу четвъртък през нощта депутатите не подкрепиха Борис Джонсън за провеждане на извънредни избори на 15 октомври, защото искат първо да бъде приет закон за блокиране на Брекзит без сделка.

В понеделник е много вероятно Камарата на общините да приеме изготвения за целта законопроект, след което обаче премиерът възнамерява да внесе второ гласуване на искането си за избори.

Борис Джонсън иска тези избори преди 31 октомври – датата за Брекзит, защото ако се стигне до отлагане на излизането от ЕС и изборите бъдат по-късно, той ще трябва да влезе в тях с неизпълнено обещание.

Според информация на Би Би Си опозиционните партии са се споразумели да не подкрепят в понеделник предложението на премиер Джонсън за провеждане на извънредни общи избори преди провеждането през октомври на Европейската среща на върха.

Агенция Блумбърг и телевизия Sky News също съобщават, че опозиционните партии в британския парламент отново ще гласуват в началото на следващата седмица в Камарата на общините против провеждането на предсрочни избори.

Междувременно премиерът е в Шотландия, където щедро обещава помощи на шотландските фермери. Следващата седмица се очаква парламентът да бъде разпуснат, както поиска Борис Джонсън, като негово решение бе оспорвано в съда.

Днес Върховният съд в Лондон постанови, че искането на премиера е законно. Съдията обаче посочи, че вносителката на делото – бизнесдамата Джина Милър, може незабавно да обжалва решението, предвид на повдигнатата сериозна загриженост за погазване на закона.

Обжалването ще бъде разгледано на 17 септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна