Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криптовалутата на Китайската централна банка ще бъде подобна на "Либра" на "Фейсбук"

Предлаганата от Китай нова цифрова валута ще има някои прилики с криптовалутата "Либра" на "Фейсбук" (Facebook) и ще може да се използва в основни платежни платформи като WeChat и Alipay, заяви в петък високопоставен служител на Китайската централна банка, цитиран от Ройтерс.

Му Чанчун, заместник-директор на отдела за плащания на Народната банка на Китай, отбеляза, че развитието на дигиталната валута ще помогне за защита на валутния суверенитет на страната, тъй като търговските приложения на подобно средства за разплащане се разширяват.

"Защо централната банка все още създава такава цифрова валута днес, когато електронните методи за разплащане са толкова развити?“, запита се той и отговори: "Целта е да защитим нашия паричен суверенитет и правния валутен статус. Нуждаем се от предварително планиране за "черни дни".

Той също така отбеляза, че новата криптовалута ще бъдат толкова безопасна, колкото и емитираните от централната банка хартиени банкноти и ще може дори да се използва без наличието на интернет връзка. Това ново платежно средство ще може да се използва от разплащателните системи WeChat на Tencent и Alipay на Alibaba.

Ройтерс напомня, че през 2014 г. централната банка на Китай формира анализаторски екип, който да изследва пускането на собствена дигитална валута, за да намали разходите свързани с разпространението на традиционните хартиени пари и да засили банковия контрол върху предлагането на парични средства.

През миналия месец Му Чанчун обяви, че нова цифрова валута е почти готова. Позовавайки се на свои източници, американското финансово списание "Форбс" пък заяви, че самата криптовалута може да бъде готова още до 11-ти ноември.

Според някои анализатори Китай е ускорил процеса за въвеждане на собствени дигитални пари, след като американската водеща социална медия "Фейсбук" обяви през юни плановете си да пусне криптовалутата "Либра".

Му Чанчун допълни, че китайската цифрова валута ще постигне баланс между позволяването на анонимни плащания и предотвратяване на прането на пари. Тя също така би имала някои сходства с "Либра" по отношения на нейния дизайн, но без да бъде нейно директно копие.

Предложената от "Фейсбук" преди време криптовалута предизвика опасения сред глобалните регулатори, че тя може бързо да се превърне в доминираща форма на цифрово разплащане и канал за пране на пари, предвид огромния трансграничен обхват на социалната медийна мрежа.

Му Чанчун подчерта, че предимството на криптовалутата на централната банка на Китай пред разплащателните средства на WeChat и Alipay е, че тези търговски платформи на теория могат да фалират, което може да причини загуби на потребителите. Способността на нова дигитална валута да се използва без наличието на интернет връзка също така би позволила да се продължават финансовите транзакции в ситуации, в които комуникациите са силно нарушение, или дори липсват, като например при земетресение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна