Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо нарастване на германския износ през юли

Германският износ нарасна изненадващо през юли, показват данни на федералната немска статистика Destatis, като това са едни от малкото позитивни данни за водещата европейска икономика в началото на третото тримесечие, показващи, че тя може да устои на част от негативното влияние на тарифната война САЩ-Китай и на Брекзит несигурността.

Общият износ на стоките, произведени в Германия, се повиши през юли с 0,7% 115,2 млрд. евро спрямо юни, когато се сви с 0,1% и при прогноза за понижение с 0,5%, докато вносът се понижи с 1,5% 93,7 млрд. евро след повишение с 0,7% месец по-рано и очаквания за понижение с 0,3 на сто.

Спрямо година по-рано германският експорт нарасна с 3,8% след спад с 8,0% през юни, докато вносът се понижи с 0,9% след спад с 4,2% месец по-рано.

Нарастването на износа при намаляване на вноса допринесе за разширяване на търговския излишък на Германия на сезонно-коригирана база до 20,2 млрд. евро от 18,0 млрд. евро през юни.

Търговският баланс на некоригирана база през юли пък се увеличи до 21,4 млрд. евро спрямо излишък за 16,6 млрд. евро месец по-рано и за 16,4 млрд. евро точно преди година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромен позитивен търговски баланс в размер на 17,5 млрд. евро.

През първите шест месеца на настоящата година вносът в Германия се увеличи с 3,0% до 556,2 млрд. евро, докато износът нарасна с 0,5% до 666,1 млрд. евро, което доведе до намаляване на търговския излишък до 109,9 млрд. евро от 122,4 млрд. евро година по-рано.

По-добрите от очакваното търговски данни и най-вече тези за експорта идват на фона на серия негативни икономически показатели, които подсилиха в последното време притесненията, че германската икономика ще се окаже в техническа рецесия през третото тримесечие (две поредния тримесечия на отрицателен растеж) след свиване на БВП през второто тримесечие с 0,1 на сто.

Данните обаче показват, че търговската война между САЩ и Китай само косвено вреди на германския износ, тъй като експортът на Берлин в посока Пекин и Вашингтон се е представил през първата половина на годината по-добре, отколкото износа към останалите страни-членки на еврозоната.

"Това, което в момента най-много вреди германския износ, не е прякото въздействие от американско-китайския търговски конфликт, а несигурността, която се разпространи по целия свят и парализира много европейски икономики", коментира данните Карстен Брезки - главен икономисти за Германия на банката ING.

По-добри търговски данни са факт само дни преди редовното заседание на ЕЦБ на 12-ти септември на което се очаква централната банка да одобри нова серия стимулираща икономиката на еврозоната мерки, включително и понижаване на депозитната лихва от настоящото ниво от -0,4% до ново рекордно отрицателно дъно от -0,5%.

Според данни на Бундесбанк балансът по текущата сметка на Германия пък се разшири през юли до 22,1 млрд. евро от 20,6 млрд. евро през юли и очаквания за свиване на излишъка към 16,4 млрд. евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени