Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Стефанов, WWF: България трябва да има ясен план какво прави с употребата на въглища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"100% въглеродна неутралност - това е целта, поставена от ЕК", каза пред БНР Георги Стефанов от WWF и уточни, че има разработени 8+1 сценария, които трябва да съвпаднат с интересите на всяка държава от ЕС и това ще е една от първите задачи на новата Европейска комисия - да приеме тази дългосрочна визия със стратегическа рамка.

"Това означава много активно действие на национално ниво и затова в края на този година се очаква държавите членки да започна изготвянето на собствени национални стратегически документи, т.нар. "дългосрочни визии за декарбонизация". До 2050-а година трябва да се отговори на всички предизвикателства", добави Стефанов в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Според експерта от WWF България трябва да има ясен план какво прави с употребата на въглища и с какво ще ги замести. Какво прави страната с развитието на сектора за възобновяема енергия и как този сектор разбива монополизма на енергийните носители.

Той посочи, че много типичен за България проблем е високата енергийна интензивност, която ни прави много слабо конкурентоспособни на европейско ниво: "Българската икономика е почти четири пъти по-интензивна енергийно, това означава, че в нея се вкарват четири пъти повече енергийни ресурси за производството на единица брутен вътрешен продукт", каза той и обясни, че това не позволява вдигане на заплатите и по-добър жизнен стандарт.

Стефанов посочи, че климатичните промени са един от трите основни приоритета, посочени от новата Европейска комисия. По думите му диалогът в тази сфера е много труден, има съпротива от различни сектори на икономиката. 

Цялото интервю на Диана Дончева с Георги Стефанов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от